JezelfLeiderschap

Wat is je bedoeling?

By 13th april 2019 april 18th, 2019 No Comments

Laatst was ik in gesprek bij een potentiële klant voor een verandertraject. De samenwerking was 15 jaar geleden goed bevallen. Vanuit zijn huidige managementpositie wil hij met zijn team een verandering inzetten. Het betreft hier een voormalige start-up, sterk gegroeid en na het binnenhalen van een aantal grote klanten toe aan professionalisering van de commerciële tak. Samen vertaalden we de ambitie in doelen en praktische stappen. We kregen beiden vertrouwen in het plan, we bouwden het samen op door onze ervaringen te delen en ideeën te laten stromen en te bundelen.

Daarop volgde zijn open vraag: Welk deel van de verandering doen we zelf en voor welk deel huren we de coach/ consultant in? Ik somde drie mogelijkheden op: Grofweg komt dit neer op: Alles inkopen, alles zelf doen of een deel inkopen. Hij was verbaasd dat ik de optie ‘alles inkopen’ niet als favoriet bestempelde. “Je vindt het toch leuk en het levert je toch de meeste uren op en omzet?” Hij had gelijk.

De vraag is: Wat is mijn purpose? Wat is mijn bedoeling als coach, consultant? Ga ik curlen en klanten afhankelijk van me maken en hengelen naar vervolgopdrachten? Het is heerlijk om veel bij te dragen aan een veranderingstraject, onderdeel van het veranderteam te zijn en gewaardeerd te worden. Mijn ego is er dol op. Maar hoe spannend is dat? Hoeveel wil ik met mijzelf leuren? Wordt de wereld daar beter van? Om een organisatie, team of individu sterker te maken, kies ik ervoor alleen te doen wat nodig is, niets meer en niets minder. Ik kies ervoor om alleen te doen wat nodig is om een organisatie of team of individu sterker te maken. Niets meer en niets minder.  Vertrouwend op de wet van overvloed, dat er op iedere deur die dicht gaat, een nieuwe gaat. Relevant zijn en open staan voor wat zich aandient. Eigen belang versus waardevol bijdragen en afscheid durven nemen.  Dit bleek ook de waarde propositie van mijn potentiële opdrachtgever richting hun klanten te zijn!

Saskia

Author Saskia Haafkes

More posts by Saskia Haafkes