Organisaties

Waarom zou je luisteren?

By 22nd augustus 2019 No Comments

Wat gebeurt er als we niet luisteren

 

Mensen luisteren niet. Zelfs niet naar zichzelf. Daarom hebben zoveel mensen het gevoel dat ze te veel tijd doorbrengen en gevangen zitten in zelfgemaakte kooien. We herkennen niet meer wat ons voedt en intrinsiek blij maakt. We zijn blind voor onze onbenutte gaven en kwaliteiten en hebben deze te lang naar de schroothoop gestuurd. Hierdoor verliezen we het zicht op wat ons echt uniek en speciaal maakt. We eindigen in banen en relaties die ons uitputten in plaats van ondersteunen. Dit kan mentaal, fysiek, emotioneel of spiritueel zijn.

 

De vloek van de tredmolen

De huidige beschaving heeft ons op een tredmolen gezet dat steeds sneller draait. We draaien nu zo snel rond dat de gedachte om eraf te springen angstaanjagend is. We streven naar materiële doelen – het volgende huis, een nieuwe auto, de nieuwste outfit of gadget. En tegelijkertijd verliezen we onze grip op deze molen. De tekens worden steeds zichtbaarder. De uitputting van de hulpbronnen van de aarde. Of de escalerende toename van geestelijke gezondheidsproblemen. Voeg de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk toe, en de woede en frustratie van zovelen die in dagelijkse sleur of armoede zitten.

 

Wat is echt belangrijk?

Wij mensen hebben een gekke drive. Vanaf het moment dat we van jagers naar boeren gingen, is onze evolutie gevormd door een niet aflatende drang om meer te verwerven – of het nu land, geld of bezittingen is. Maar waarvoor? Als we uiteindelijk op ons sterfbed liggen, hoeveel doet dit er dan toe? Je kunt het immers niet meenemen. En hoe meer je achterlaat, hoe meer gedoe dit oplevert bij je nakomelingen over wie wat krijgt.

Neem beroemde mensen uit de geschiedenis. Worden ze herinnerd om wat ze bezaten? Of worden ze herinnerd om wie ze waren en de geschenken die ze achterlieten voor de rest van de mensheid?

 

Hoe werk zou kunnen zijn

De manier waarop een Luisterende Organisatie wordt gerund, helpt ons mensen om de balans in ons leven te herstellen. Om de tredmolen te vertragen zodat we tijd hebben om de balans op te maken van ons leven en van onszelf. Om ons enkele waardevolle momenten te bieden waarop we de moed kunnen opbrengen om te zien wat ons uniek en speciaal maakt. En dan te herkennen wat uniek en speciaal is in de mensen om ons heen. Dus we kunnen ons dan bezighouden met werk dat productief en zinvol is voor onszelf en anderen.

Dit is het best bewaarde geheim van de best presterende organisaties en degenen die zijn genomineerd als de beste werkgever. Waar nog meer geld verdienen voor een select aantal mensen niet de enige drijfveer is.

Als het werk dat we verrichten productief en zinvol is, dan hoeven we ons leven minder te vullen met materiële rommel. We worden van binnenuit gevoed en voelen ons goed. We zijn minder gestrest, minder angstig en hebben minder behoefte aan een opsteker bijvoorbeeld door te winkelen, eten, drinken of wat we verder doen of gebruiken om de dag door te komen. We hebben betere relaties en werken levert meer voordelen op dan alleen de salarisstrook aan het einde van de maand. Wordt het geen tijd om te gaan luisteren?

Janet

Author Janet Curran

More posts by Janet Curran